Reklamı Geç
UÇARLAR ET
Balıkesir
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    26.70
  • EURO
    29.11
  • ALTIN
    1668.9
  • BIST
    7969.15
  • BTC
    27201.148$

İlçemizde İz Bırakanlar :CEVDET BİLİCAN


İlçemizde İz Bırakanlar :CEVDET BİLİCAN
İlçe müftümüz CEDET BİLİCAN’ın ölümünün 50.yıldönümünde aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyor ve rahmetle anıyorum. Cevdet BİLİCAN 1938 yılında Posof’un Özbaşı Köyünde doğdu.

İlçe müftümüz CEDET BİLİCAN’ın ölümünün 50.yıldönümünde aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyor ve rahmetle anıyorum. Cevdet BİLİCAN 1938 yılında Posof’un Özbaşı Köyünde doğdu. Kuran okumasını babası Ekrem Hoca ve 38 yıl Posof ve Eleşkirt ilçelerinde müftülük yapmış olan dedesi Mehmet Tevfik Efendi’den tahsil etti. 1958 yılında müftülük imtihanını başarı ile kazandı. 1961 yılında asker dönüşü Çıldır’a müftü tayin edildi. Her kademedeki insanlarla konuşmaktan,teşriki mesai yapmaktan çekinmez,inandığı Hak yolunda taviz vermez,bilmediğini öğrenir,bilmeyenlere öğretirdi. Ayrı alemin ve ayrı duygu ve inanç sahiplerine de Hakkı ve hakikatı söylemekten geri kalmazdı. 1968 yılında İvrindi’ye naklen tayin edilen Cevdet BİLİCAN ,vazifeye başlar başlamaz üç bucak ve 65 köyün tamamına defalarca gitmek,müslüman din kardeşleriyle yakınen temasta bulunmak ,kürsüden indikten sonra köylülerin dertlerini hatta kişisel dertlerini dahi dinlemek ve mümkün olan dertlere deva bulmak suretiyle genç yaşında herkesin sevgi ve saygısını kazanmıştı. Halkımız arasında yaygın hale gelen “halkın seviyesine inme”deyimini katiyyen kabul etmez “halkın seviyesi aşağı değil, halkın seviyesine çıkmak hünerdir”der,daima halka kıymet verir her türlü meslek erbabı ile hem hal olarak yaşlılara hürmet ,küçüklere sevgi göstermek suretiyle geriş muhib edinmiştir. Kısa zamanda merkez ve köylerin sevgi ve muhabbetini kazanılmasını beceren Cevdet BİLİCAN ilçenin alan camii bitişiğindeki eski Kuran Kursu binasını yıkıp yerine üç katlı modern bina yaptırma fikrini ortaya atmış ,fikri olumlu bulan Kuran Kursu Yönetim kurulu ve ilçe halkının maddi ve manevi destekleriyle derhal tatbik sahasına geçerek ilçe merkezinde kapı kapı dolaşmak ve köy köy gezmek suretiyle yardım kampanyasını açmış ,tamamen mahalli yardımlarla (400)metrekarelik arsa üzerine inşa ettirdiği Kuranı Kerim Kursu Müftülük binası ve lojmanının iki katını tamamlamıştır. Ikinci kattaki konferans salonuna yaptırdığı mihrabın hikmeti kendisine sorulduğunda “bu binanın üçüncü katını da tamamladıktan sonra bitişikteki eski camiyi yıkmak suretiyle yerini alt katı pasaj üst katı ise kubbeli camii yaptıracağım,bu inşaat bir kaç yıl alabilir. O taktirde bu caminin cemaati namazlarını bu konfedans salonunda kılabilmeleri için bu mihrabı yaptırdım”derdi. Kuran Kursu inşaatının devam ettiği süre içerisinde Bilican hoca;Eski Hükümet konağı yanında bir bina kiralar ve onlarca İvrindili gence Kuranı Kerim derslerinin yanında Arapça Sarf naTarihler 17/05/1971 gününü gösterirken gelen bir trafik kazası haberi ilçe halkının yanında tüm köyleri ve komşu ilçeleri yasa boğar. Çünkü gönüllerin fatihi Cevdet Bilican hoca genç yaşta Hakkın rahmetine kavuşmuştur. 
Cenazesi binlerce seveninin elleri üzerinde taşınarak İvrindi Kabristanına defnedilmiştir. Cevdet Bilican’ın vefatından sonra İvrindi halkının istekleri üzerine Kars ili Merkez Vaizi olarak görev yapmakta olan babası Ekrem BİLİCAN’ın İvrindi ve Müftü vekili olarak tayini yaptırılmıştır. Baba Ekrem Bilican oğlunun yarım bıraktığı binanın üçüncü katını tamamladıktan sonra İvrindi Halkının destekleriyle henüz ortada resmen kurulmuş bir dernek dahi olmadan eski caminin yıkımına geçmiş , 5 Mart 1976 Cuma günü Cuma namazından sonra cemaatle birlikte caminin yıkımına başlanmış ve 7 Mart 1976 Pazar günü ikindi namazı müftülük salonunda kılınmıştır. 20 Mart 1976 Pazar günü görkemli bir temel atma merasimi yapılmış ve beş yıl gibi kısa bir zamanda şu meydan camisi tamamlanmıştır. Camii 1981 yılında hizmete açılmıştır. Cevdet Bilican’ın mezarı ilçe mezarlığında olup din görevlilerince her yıl 17 Mayıs akşamı ruhuna Alan Camiinde mevlüt okunurdu. Ne yazık ki her şey gibi o güzel gelenek de sona erdi. Baba Ekrem Bilican acısıyla tatlısıyla 1980 yılı Temmuz ayına kadar ilçemizde görev yapmış ve o tarihte emekli olarak ilçemizden ayrılmıştır. Oğul Cevdet BİLİCAN ebediyete,baba Ekrem Bilican İstanbula oradan da Antalyaya göç etmiş ve o da 98 yaşında vefat etmiştir.. Cevdet BİLİCAN’ı ve Ekrem BİLİCAN’ı rahmetle anıyoruz. Umarız ki bir gün İvrindinin manevi tarihi yazılırsa BİLİCANLAR ön sırayı alacaktır. Aramızdan ayrılışının 50.yılında bütün tanıyanlar seni rahmetle anıyoruz. Cenab-ı Haktan dileriz ki hizmetlerin karşılıksız kalmasın,kabrin nur,mekanın CENNET olsun. Muhterem Cevdet BİLİCAN.... UNUTMAYAN BİR DOSTVefatının

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!