Balıkesir
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    26.70
  • EURO
    29.11
  • ALTIN
    1668.9
  • BIST
    7969.15
  • BTC
    27201.148$

Tarihe adını kazıyan Türk kadınlar


Tarihe adını kazıyan Türk kadınlar
Türkiye'de kendi alanlarında öncü olan ve ilkleri başaran kadınlar her zaman hatırlanacak. Kadınlara tanınan zorlu imkanlar düşünüldüğünde bu ilkleri başaranların önemi daha iyi anlaşılıyor. Hatta aralarından bazıları sadece Türkiye'de değil; dünyada da ilki gerçekleştirdi.

Nene Hatun 

'Evladım anasız yaşayabilir ama vatansız yaşayamaz' dediktan sonra 3 aylık olan oğlunu bırakıp direnişe katıldı. Onun gibi düşünen köylülerle ellerine geçirdikleri kazma, kürek, sopa, taş, tüfek, kılıç, nacaklarla Aziziye Tabyası'nda Rus kuvvetlerine karşı saldırıya geçtiler. Göğüs göğüse geçen muharebe sonrasında Ruslar, Aziziye Tabyası'ndan uzaklaştırıldı. Çocuklarını da kendisi gibi vatan aşkı ile yetiştiren Nene Hatun, 93 Harbi sonrasında Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı derken oğullarından ikisini de cephede şehit verdi.

Kösem Sultan

Ahmet'in eşi Kösem Sultan, genç yaşta padişah olan oğlu IV. Murad ile devlet işlerinde söz sahibi olmuştur. Oğlu İbrahim tahtta geçince gücüne güç katmıştır. Kösem Sultan 30 yıla yakın devlet idari gücünü kendi elinde tutmuştur. 

Prof.Dr. Tansu Çiller

Tansu Çiller Türk ekonomist, akademisyen, siyasetçi ve 22. Türkiye Başbakanı. Başbakanlık görevini 1993-1996 yılları arasında sürdüren Çiller, Türkiye siyasi tarihindeki ilk ve tek kadın başbakandır. 1993-2002 yılları arasında Doğru Yol Partisi genel başkanlığı görevini yürüttü. 1996-1997 yılları arasında Başbakan yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı görevini üstlendi.

Keriman Halis Jale

Keriman Halis Ece, zamanın ünlü tüccarlarından olan, 'Hızır' adlı yangın söndürme aletlerinin mümessili Tevfik Halis Bey ve Ferhunde Hanım'ın 6 çocuğundan biri olarak İstanbul'da doğdu. 18 yaşındayken arkadaşları, Cumhuriyet Gazetesi'nin düzenlediği güzellik yarışmasına katılmasını tavsiye etti. Ne var ki babası Tevfik Halis Bey'den bu konuda izin alamadı. O yıl düzenlenen yarışmada Naşide Saffet Türkiye güzeli seçildi. Bir sonraki yıl Keriman Halis Ece, yarışmada birinci seçilince 31 Temmuz 1932'de Belçika'nın Spa kentinde yapılan dönemin en prestijli yarışması olarak kabul edilen, Türkçe karşılığı Uluslararası Güzellik ve Zarafet Yarışması olan International Pageant of Pulchritude'de Türkiye'yi temsil etme hakkı kazandı. Keriman Halis Ece, 28 ülkenin güzellerinin katıldığı International Pageant of Pulchritude'de birinci seçildi.

Tomris Hatun

Tomris Hatun tarihte bilinen ilk Türk kadın hükümdardır. M.Ö 6. yüzyılda yaşadığı bilinir. Büyük Saka hükümdarı Alp Er Tunga'nın torunu olarak bilinir. Pers ve Ahameniş İmparatorluğu ile büyük bir mücadeleye girmiştir. Barışçıl bir yapıya önem veren Tomris Hatun Pers İmparatoru Büyük Kiros ile savaşmış ve Persleri bozguna uğratmıştır.

Haber Merkezi: Nehir MEMİŞ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!