Reklamı Geç
DURMAZ ALABALIK
Balıkesir
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    26.70
  • EURO
    29.11
  • ALTIN
    1668.9
  • BIST
    7969.15
  • BTC
    27201.148$

Aşıklar Tepesi ve Cunda Yel Değirmen

15 Haziran 2023, Perşembe 14:32
Aşıklar Tepesi ve Cunda Yel Değirmen

Balıkesir’in en önemli tatil beldelerinden birsidir Cunda. Ayvalık tarihinden, sanat tarihine, arkeolojiden tarihe ilgi çekici eserleri görmek, incelemek mümkün.Kimisinin bu küçük sahil beldesine gidince içi huzur dolarken kimisi eskiyi yad eder.. Yeni Nesilde sadece sosyal medya paylaşımları için Cundaya uğrar oldu.

******

Aslında bu küçük şirin ada üzerinde birçok tarihi eser mevcuttur. Bunlardan en önemlileri de hiç şüphesiz yel değirmenleri.. Eski yıllarda hemen her yerde rahatlıkla bulabileceğiniz bu tarihi anıtsal yapılar artık yok olmaya yüz tutmuş halde.. Cunda’nın adeta simgesi haline gelen Aşıklar Tepesi Yel Değirmeni’de kendisini bekleyen makus talihi yenen ender değirmenler arasında..

******

Bir Balıkesir aşığı aynı zamanda Ayvalık sevdalısı olan Ünlü işadamı Rahmi Koç tarafından adanın sırtındaki yel değirmen restorasyona tabi tutuldu.Bu güzel yapı Restorasyon sonucu müze ve turistik tesis olarak hizmete alınırken taş bir mekan daha günümüze ulaşma fırsatı bulmuş oldu.  Açık teras rüzgarsız havalarda muhteşem görünürken tarihin o güzel havası bir anda çay bardaklarınızın  yanında süzülüp gidiyor.

*******

Yapı restorasyonu sonrasında En azından o kottan Cunda'ya tepeden bakmak keyfini kaçırmamak gerek diye düşünüyorum. Şimdilerde Aşıklar Tepesi denilen yerde bulunan bu Yel değirmenini daha da önemli hale getiren bir değer daha var içerisinde. Küçük bir kütüphane olarak hizmete açılan Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı adıyla hizmet veren bir mekan.. Manzaraya hakim kafesi, kütüphanesi ve enfes dokusuyla sizi cezbediyor.

*******

Agios Yannis Kilisesi olarak 1800’lü yıllarda inşa edilen şapelin, eskiden de meşhur bir kitaplığı varmış. 1924 yılındaki Mübadele, Cunda’nın tüm tarihini etkilediği gibi kilisenin de kullanılamayacak kadar tahrip olmasına neden olmuş.

1944 yılında geçirdiği depremden sonra daha da atıl duruma gelen kilise ve değirmen, 2006 yılında Rahmi Koç tarafından restore ettirilmiş ve 2007 yılında “Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı” adıyla, Muhtar Kent tarafından bağışlanan, babası Necdet Kent’in kitap koleksiyonuyla hizmete açılmış.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum