Reklamı Geç
AHMET AKIN 23 NİSAN BAYRAM KUTLAMASI
Balıkesir
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    26.70
  • EURO
    29.11
  • ALTIN
    1668.9
  • BIST
    7969.15
  • BTC
    27201.148$

Balıkesir'in Gizli Silahı: Tülütabaklar

16 Eylül 2023, Cumartesi 10:02
Balıkesir'in Gizli Silahı: Tülütabaklar

Tülütabaklar, 1922 yılında Yunan işgali sırasında Balıkesir'de kullanılan ilginç bir psikolojik savaş taktiğiydi. Gecenin karanlığında karşılarına çıkan bu korkutucu yaratıklar, Yunan askerlerinin moralini bozarak, Balıkesir'in kurtuluşuna önemli katkılarda bulundular.

Onlar bir efsane. Onlar gecenin kabusu, Onlar düşmanın korkulu rüyası. Onlar Balıkesir'in yiğitleri. Onlar tek kurşun dahi atmadan düşmanın betini benzini attıran, Balıkesir'in gizli silahları. Onlar tülütabaklar.

1922 yılında Yunan işgali sırasında Balıkesirli halk, geceleri şehrin belirli noktalarında gerçekleştirilen gizli Kuvayi Milliye toplantılarını Yunan askerlerinden uzak tutmak için ilginç bir psikolojik savaş taktiği kullandı. Gecenin karanlığında koyun postu giymiş, elinde keçi boynuzu asaları olan kara bir adam karşılarına çıktığında, Yunan askerlerinin korkudan aklı çıkıyor ve bu yüzden geceleri şehirde pek fazla dolaşamıyorlardı. Yunanlıların korkulu rüyası haline gelen tülütabaklar, Balıkesir'in kurtuluşuna önemli katkılarda bulundu.

Tülütabaklar, Balıkesir'in debbağları yani deri işçileri tarafından oluşturulmuştu. Başlarında "Tülükadı" adı verilen liderlerinin rehberliğinde, keçi ya da koyun postu, baca kurumu, at kuyruğu, çan ve değneklerle korkutucu bir görünüme kavuşan tülütabaklar, geceleri şehirde dolaşarak Yunan askerlerini korkutuyorlardı.

Tülütabakların korkutucu görünümü, Yunan askerlerinin hayal güçlerini zorlayabiliyordu. Gecenin karanlığında karşılarına çıkan bu garip yaratıklar, Yunan askerlerine göre birer canavardan farksızdı. Bu durum, Yunan askerlerinin moralini bozuyor ve geceleri şehirde dolaşmaktan çekinmelerine neden oluyordu.

Tülütabakların psikolojik etkisi, Yunan askerlerinin Balıkesir'i işgalini zorlaştırdı. Geceleri şehirde dolaşamayan Yunan askerleri, Kuvayi Milliye'nin gizli toplantılarını engelleyemiyorlardı. Bu durum, Kuvayi Milliye'nin faaliyetlerine hız kazandırdı ve Balıkesir'in kurtuluşuna önemli katkılarda bulundu.

Tülütabaklar, Balıkesir'in kurtuluş mücadelesinin unutulmaz kahramanlarıdır. Cesaret ve fedakarlıkları ile Yunan işgaline karşı mücadele eden tülütabaklar, Balıkesir'in bağımsızlığı için önemli bir rol oynadılar.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum