Reklamı Geç
DURMAZ ALABALIK
Balıkesir
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    26.70
  • EURO
    29.11
  • ALTIN
    1668.9
  • BIST
    7969.15
  • BTC
    27201.148$

Balıkesir'de Öğrencilerin Barınma Sorunu Nasıl Çözülecek?

19 Eylül 2023, Salı 16:28
Balıkesir'de Öğrencilerin Barınma Sorunu Nasıl Çözülecek?

Giderek artan barınma sorunu, özellikle üniversite öğrencilerin en büyük problemi haline geldi. Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte üniversite öğrencilerinin barınma krizi yeniden gündem geldi. Yüksek fiyatları karşılayamayan bazı öğrenciler okuyamamaktan şikayet ediyor. Özel öğrenci yurtlarının yıllık fiyatı 50 ila 160 bin lira arasında değişirken, kiralık ev bulmak da giderek zorlaşıyor. Yıllık 15 bin lira değerindeki Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kredisi öğrencilerin yıllık barınma maliyetinin çok altında kaldı.

Ulaşım, yemek gibi ihtiyaçlar göz önünde bulundurulduğunda öğrenciler, masrafları karşılayamıyor. Balıkesir'de öğrencilerin barınma sorununun çözümü için bazı yolların denenmesi gerekir.  Balıkesir KYK yurt kapasitesi artırılabilir. Balıkesir'de KYK'nın işlettiği yurt sayısı 4'tür ve toplam kapasitesi 4 bin 500'dür. Bu sayı, Balıkesir Üniversitesi'nde eğitim gören yaklaşık 70 bin öğrencinin barınma ihtiyacını karşılamaktan uzaktır. KYK, Balıkesir'de daha fazla yurt inşa ederek öğrencilerin barınma sorununa çözüm üretebilir.

Özel yurtların fiyatları enflasyon göz önüne alındığında oldukça yüksek seyrediyor. Özel yurtların fiyatları, öğrencilerin karşılayabileceği düzeyde olması sağlanmalıdır.Hükümet, özel yurtlara yönelik denetimleri artırarak fiyatların düşürülmesini sağlayabilir.Kiralık ev fiyatları kontrol altına alınabilir. Balıkesir'de kiralık ev fiyatları, son yıllarda hızla artmıştır.

Hükümet, fahiş kira artışlarına yönelik düzenlemeler yaparak fiyatların kontrol altına alınmasını sağlayabilir.Balıkesir'de öğrencilerin barınma sorununun çözümü, tüm paydaşların işbirliğini gerektiren bir konudur. Hükümet, üniversiteler, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları, bu sorunun çözümü için birlikte çalışmalıdır.

Aşağıdaki bazı önlemler, Balıkesir'de öğrencilerin barınma sorununun çözümüne katkı sağlayabilir:

-Balıkesir Üniversitesi, öğrenci yurtları inşa etmek veya mevcut yurtlarını genişletmek için özel sektörle işbirliği yapabilir.

-Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, öğrencilere yönelik uygun fiyatlı konutlar inşa edebilir veya mevcut konutları öğrencilere kiraya verebilir.

-Balıkesir Kent Konseyi, öğrencilerin barınma sorununa yönelik farkındalık çalışmaları yürütebilir.

-Bu önlemlerin hayata geçirilmesi, Balıkesir'de öğrencilerin barınma sorununun çözümüne önemli katkı sağlayacaktır.

-Bu çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi, Balıkesir'de öğrencilerin barınma sorununun çözümüne katkı sağlayacaktır.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum