Reklamı Geç
DURMAZ ALABALIK
Balıkesir
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    26.70
  • EURO
    29.11
  • ALTIN
    1668.9
  • BIST
    7969.15
  • BTC
    27201.148$

Balıkesir’in Orman Varlığına Sahip Çıkalım

29 Temmuz 2023, Cumartesi 15:13
Balıkesir’in Orman Varlığına Sahip Çıkalım

Orman yangınları son dönemde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artıyor. Balıkesir, ise orman varlığı en yüksek illerin başında geliyor. Bu açıdan Balıkesir daha dikkatli olmalı ve yangına mahal verecek olaylardan uzak durmalı. Peki bunu ne kadar başarıyoruz tartışılır. Orman, hayvan ve doğa olgularını bizler için artık yaşayan bir parçamız gibi görmeyi öğrenmeliyiz.

Son günlerde hava sıcaklıkları 40 derecenin üzerinde seyrediyor. Hatta Temmuz ayının son günlerinden Bandırma 44, Balıkesir merkez 43 Kepsut ise 45 derece sıcaklıkları gördü. Bu sıcak havalar orman yangınlarının daha kolay çıkmasına neden oluyor. Artık daha dikkatli olmalı ve yangına neden olabilecek davranışlardan kaçınmalıyız.

Son 100 yılda çıkan orman yangıları incelendiğinde yangınların yüzde 90'ı insan kaynaklı sebeplerden çıkıyor. Yangınların çıkmaması için dikkatli olmalıyız. Dikkatli olmalıyız, ancak oluyor muyuz tabiî ki hayır!!!  Ormanlarda yangınların başlıca sebebi Ormanda ateş yakmak, Piknikte bırakılan çöpler, Sigara izmaritleri ve son olarak anız yakmak olarak sıralanabilir. Ormanda sigara içmemeliyiz, ateş yakmamalıyız ve çöp bırakmamalıyız. Yapar mıyız hiç sanmasam da uyarımı yapayım diyorum.

Orman Köylüsü Yok Oluyor
Orman konusuna değindiğimde bir konuyu atlamadan geçemeyeceğim. Orman köylüsü son yıllarda ülkemizin orman varlığı gibi hızlıca yok oluyor. Orman köylüsünün artık ormanlardan uzaklaşması ile boşalan bölgelere yerli turistler doluyor. Yerli turistler ise sadece bina, ev, arazi ve tarla yapmak için ormanlara kötü davranıyor. Bu durum orman yangınlarının daha kolay çıkmasına neden oluyor.

Artık ormanlarımızı korumak için daha fazla çaba göstermeliyiz. Orman kanunu daha iyi hazırlanmalı ve uygulanması için daha fazla çaba gösterilmelidir. Yapı stoğu orman olan bölgelerde mutlaka ahşap yapılı ve düşük kat olmalıdır.

Hep birlikte ormanlarımızı koruyalım. Ormanlar bizim canımızdır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum