Reklamı Geç
DURMAZ ALABALIK
Balıkesir
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    26.70
  • EURO
    29.11
  • ALTIN
    1668.9
  • BIST
    7969.15
  • BTC
    27201.148$

Bitmeyen Zam Furyası Korkutuyor

08 Ağustos 2023, Salı 14:18
Bitmeyen Zam Furyası Korkutuyor

Gelişmekte olan ülkelerin bir numaralı düşmanı hiç şüphesiz enflasyon olmuştu. Aslında bu canavar bitmek tükenmek bilmeyen bir iştahla özellikle orta sınıfı hedef alır. Zamanla enflasyona verecek bir şeyi kalmayan Orta sınıf bir anda kendisini alt sınıfın içerisinde bulur. Klasik beyaz yakanın sınıfı diye tabir edilen orta sınıf kentlere göç eden ve hizmet sektöründe uzun yıllar çalışanların çoğunlukta olduğu bir sınıftı. Olası zamlardan da en fazla bu kesim etkilenmektedir.

Kısaca düşünecek olursak ev kirası, doğalgaz, su, elektrik, çocuğun giderleri, yemek, mutfak, market giyim liste uzayarak gitmektedir. Tabi artık uzun çalışma günlerinde sonra planlanan oldukça pahalı tatil harcamaları da cabası oluyor.

Bu hafta market harcamasına 500 lira veren bir orta sınıf iki hafta sonra aynı harcamaya 700 lira veriyor. Bu bütçesizlik aslında psikolojiyi ve kişinin umudunu yok ediyor. Bazen insanlar lüks yaşam diye dertlenirken Araba almak, ev almak diye belirtiler. Ancak bu oldukça yanlıştır.

Bazı kesim için sıradan rahat bir yaşantı, hafta sonu keyifle içilen bir kahve, çocuğunun isteklerini rahatça yerine getirmek , markete girdiğinde asgari ihtiyaçlarını karşılamakta yeterlidir. Kısacası zam furyası en fazla orta sınıfı yani bizleri vuruyor. En korkutucu olanı da dostlar Enflasyon 4-5 dönem daha bu şekilde devam ederse kalıcı olmasından korkuyorum. Zira bir Arjantin olmaya hiç hevesli değilim…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum