Reklamı Geç
DURMAZ ALABALIK
Balıkesir
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    26.70
  • EURO
    29.11
  • ALTIN
    1668.9
  • BIST
    7969.15
  • BTC
    27201.148$

Edremit Akçay ve Altınkum Felaketi Yaşadı

01 Aralık 2023, Cuma 11:55
Edremit Akçay ve Altınkum Felaketi Yaşadı

Balıkesir son yılların en yoğun yağışını alırken Özellikle Kazdağları felaketi yaşadı. Metrekareye 315 kilogram yağışın düştüğü Edremit Akçay’ı tam anlamıyla sel aldı götürdü. Tekneler alabora oldu, evleri su bastı yollar sel suları altında kaldı.

Akçay ilçesine her yaz giderim, şirin bir tatil beldesidir. Ancak yazın olan nüfus yoğunluğu kış aylarında yoktur. Bu kış aylarında her sene yağış olur birazda ikizçay’ın debisi yükselir. Ancak bu kez tam anlamıyla felaket oluştu. 325 kilogramlık yağış Kazdağlarından aşağıya adeta durdurulamaz bir sel gibi aktı geçti. Kısa zamanda Hasanboğuldu ve onu besleyen çaylardan taşkın haberleri gelmeye başladı. Akabinde ovaya doğru inen su ikizçayda birleşti.

İkizçay da önüne ne kattıysa götüren azgın su önce köprüleri sonra ise tekneleri vurdu. Hatta Belediye ekipleri valilik ve Devlet su işleri ekipleri ikizçay üzerindeki kurulu köprülerin yıkılmaması için teyakkuzdaydı. Ancak yükselen suyun önünde hiç birşey duramadı. Dere yatağına yakın olan ve kot farkı bulunan yüzlerce evin bodrum yada birinci katları sular altında kaldı. Yüzlerce ev sahibi evinde yok. Tablo için iç açıcı konuşamayacağım. Yıllardır taşkın önleme çalışması yapılmayan ikizçay bu haliyle birçok canı ve malı yaktı.

Diğer taraftan tekne sahipleri de yağmurdan nasibini fazlasıyla aldı. İrili ufaklı bir sürü tekne artan suyun etkisiyle dere kenarlarına savruldu. Hatta bazıları asfaltlara kadar geldi. Bazı ufak tekneler suyun arasında parçalanarak kaybolup gitti. Özellikle teknelerin bağlandığı derme çatma yapılan ufak iskelelerden eser yok. Hepsi azgın sel sularıyla ege denize karıştı.

Şimdi ne olacak derseniz; birkaç gün enkaz kaldırma çalışmaları olacak. Göz boyama birçok düzenleme yapılacak. Şu kadar yardım yaptık denecek. Olan olduğuyla kalacak. Beki 5 belki 10 yıl sonra bu şekilde bir afet oluncaya kadar unutulacak. Belki de dere yataklarına hastane, avm yada benzer bir şeyler yapılabilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum