Reklamı Geç
DURMAZ ALABALIK
Balıkesir
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    26.70
  • EURO
    29.11
  • ALTIN
    1668.9
  • BIST
    7969.15
  • BTC
    27201.148$

Gıda’da Artan Fiyatlar Ne zaman Duracak?

21 Ağustos 2023, Pazartesi 16:34
Gıda’da Artan Fiyatlar Ne zaman Duracak?

Son 3 yıldır rekor enflasyonla boğuşuyoruz. Aslında rekor enflasyon tüm dünyanın derdi. Ancak bizlerde gıda ürünlerine yansıyan bu enflasyonla sıradan bir insanın mücadele etmesi gerçekten inanılmaz. Şeker son 3 yılda yüzde 200 oranında zamlanırken geçen sene 50 liraya aldığımız 1 Kilogramlık Çaykur çayını şimdi 125 liraya alıyoruz.

Gıda ürünlerinde yaşanan bu aşırı yüksek fiyatlar sonrası vatandaşa ne yapacağını adeta şaşırdı. 4 çocuklu bir ailenin tek çalışanı olduğunu düşündüğümüzde Aile büyüğünün kafayı yememesi imkansız.. Sadece simit peynir çay üçlüsüyle bir maaşı yetirmek çok zorlaştı. Kaldı ki okuyan bir çocuğunuz varsa onun masrafları sizleri zor duruma sokacaktır. Hele Hele üniversiteye giden bir çocuğunuz varsa bu işin içinde çıkılmayacağı çok açık…

Gıda fiyatları neden artıyor bunu şöyle kısa bir araştırma ile yaptığınızda artan enflasyon kendisini en çok gıdada gösteriyor. Savaşta olan Ukrayna’da bile gıda fiyatları düşerken bizde artmasının iki sebebi olabilir. Ülke yönetenlerin aşırı enflasyon içeren bir politika sürdürmeleri ikincisi ise enflasyona ezilmek istemeyen tüccar kesimin bu işi artık kontrolden çıkarmasıdır.

Mehmet şimşek’in enflasyon en büyük düşmanımız ve 2024 ortasında yavaşlaması sağlayacağız açıklamasından sadece 2 gün sonra Enflasyonda geriye hareket ancak 2026 yılında olacak demesi aslında beni çok korkuttu. Şimdilerde 7-10 liraya yediğimiz ekmeği demek ki bu enflasyonist politikalar devam ederse 15-20 liraya yiyeceğiz. Tabi ki aynı oranda diğer ürünlerde artacak. Bu demek oluyor ki en iyi ihtimalle piyasadan 3 liraya aldığımız herhangi dayanıklı yada dayanıksız bir ürün 3 katı artacak.

Yazımın sonuna gelirken şunu söylemekte yarar görüyorum. Devlet artık halkın sıradan yağ, peynir, süt, un ve çay gibi temel ihtiyaçları dahi alamadığını görmeli ve bu yönde bir politika üretmelidir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum