Balıkesir
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    26.70
  • EURO
    29.11
  • ALTIN
    1668.9
  • BIST
    7969.15
  • BTC
    27201.148$

GÖZ KIRPAN KIZ ARTIK YOK

02 Nisan 2023, Pazar 20:39
GÖZ KIRPAN KIZ ARTIK YOK

Son 15 yıllık her yıl ikişer hatta üçer kez gittiğim Bozcaada da yaşanan yozlaşma, Ada sakinlerini olduğu kadar sanatçıları da küstürdü.

İnsan kalabalıkları…

Sakinlik, dinlenme mekanı, özüne dönme aurası olan “Tenedos” artık insan kalabalıklarına esir olmaya başlamıştı. Kaymakamlık ve Belediye’de sadece fazla insan gelsin de ne olursa olsun anlayışını benimseyince Sanat dolu ada resmen insan dolu Ada’ya döndü. Son olarak geçtiğimiz yıl bir barda çıkan olay sonucu Ada sakinlerinde birisi bıçaklanarak öldürülmüştü. Bu bile Ada’nın hangi yöne gittiğini gösterir nitelikte oldu. 

Sadece para odaklı esnaflık

Son yıllarda Bozcaada’ya olan yüksek talep “Gözkırpan Kız” gibi sokak resimlerinde fotoğraf çekip sosyal Medya da paylaşma çılgınlığı farklı bir boyuta gelmişti. Sanatçı’nın ikinci planda kaldığı bu furya adeta sanatı, nasıl yapıldığını, neler anlatmak istediğini, sanatçının emeğini göz ardı etmeye başladı. Bozcaada birçok sanatçının eserleri ile Türkiye hatta dünya gündemine girerken sanatçılar dışında herkes fazlasıyla kazanır olmuştu. Öyleki fazla para bırakmayacağı  anlaşılan bir müşteri yer bulmakta bile zorluk çekiyordu. Ada’nın o kibar naif esnaflarının yerini para odaklı bir esnafçılık anlayışı almaya başladı. Bu en başta Ada’nın eski esnaflarını etkiledi.

Göz Kırpan kız resmine dair…

Ressam Cemil Onay’ın binbir emek ile yaptığı bu duvar resmi aynı zamanda Sosyal Medya furyası ile birlikte Bozcaada’ya çok büyük artı sağladı. Bu artıdan en fazla Belediye, Esnaf ve Gestaş kar elde ederken aynı oranda sanatçılar gelir elde edemedi. Sanatçıların ikinci planda kalmasına göz yuman anlayış aslında tüm sahil kasabalarında artık ön plana çıktı. Sadece para, imar, rant  ve kar dörtlüsünü ön plana alan zihniyet Çevre, doğa, sanat, aşk ve sevgi gibi kavramları da yok etti. Göz Kırpan kız eserini bir gecede silmek için elbette bundan daha fazla sebeplere ihtiyaç vardır. Yazımı bitirirken aslında bir farkı söylemek istiyorum. Bozcaada’da bulunan Rum Mahallesi’nin günümüze ulaşan yapıları ile Türk Mahallesinin gelişigüzel yapı anlayışı aslında bizim sanat ile aramızda ki farkı gösteriyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum