Reklamı Geç
DURMAZ ALABALIK
Balıkesir
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    26.70
  • EURO
    29.11
  • ALTIN
    1668.9
  • BIST
    7969.15
  • BTC
    27201.148$

Huzurun adresi Cunda

11 Nisan 2023, Salı 20:35
Huzurun adresi Cunda

Huzurun adresi Cunda

Cunda yani Alibey Adası, son yılların gözde tatil bölgelerinden biri. Çok eskilerden kalan manastırlar, kiliseler, Rumlar’dan kalan taş evleri, değirmenleri ile bir gününüzü ayırabileceğiniz güzellikte bir yer.

Cunda’nın Balıkesir için önemini bilmeyen yoktur. Yaz tatillerinin vazgeçilmez adresi olan bu şirin mekan tarihe de ışık tutan eserler barındırıyor. Yeşilçam’ın Şarköy ve Erdek’ten önceki adresi olan Cunda, içinde antik dünyadan eserlerde barındırıyor. Peki günümüze kadar gelen eserler var mı?

Elbette ki var... yılların yorgun yükünü üzerinde taşıyan bir mekan Taksiyaris kilisesi..

Cunda kiliseleri arasında simge haline gelen tarihi yapılardan olan taksiyarhis kilisesi çamlı kilisesi olarak da biliniyor. 1873 yılında inşa edilen yapı , günümüzde restore edilmiş durumda ve Rahmi M. Koç müzesi olarak hizmet vermektedir.

Cunda taksiyarhis kilisesinde sergilenen eserler, tekneden ,oyuncaklara, eski otomobil modellerinden, otomobil minyatürlerine, bebek arabalarından, zaman ölçüm aletlerine kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor.

Kilise, Alibey (Cunda) Adası Rum Ortodoks (Moschonese) cemaati tarafından, 1873 yılında eski temelleri üzerine Anakent (Metropol) Kilisesi olarak inşa edilmiştir. Bu yıllarda, adanın çoğunluğu Rum olan nüfusu 8.000-10.000 civarındaydı. Kilise, 'Taksiyarhis'e, yani Koruyucu Baş Melekler Cebrail ve Mikhail'e atfedilmiştir. Halen adanın en önemli anıt yapısını teşkil etmektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum