Reklamı Geç
DURMAZ ALABALIK
Balıkesir
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    26.70
  • EURO
    29.11
  • ALTIN
    1668.9
  • BIST
    7969.15
  • BTC
    27201.148$

Kira Fiyatları Artıyor, Herkesi Vuruyor

16 Aralık 2023, Cumartesi 17:48
Kira Fiyatları Artıyor, Herkesi Vuruyor

Türkiye'de enflasyonla birlikte kira fiyatları da hızla artıyor. Bu artış, özellikle büyük şehirlerde yaşayan vatandaşları olumsuz etkiliyor.Balıkesir başta olmak üzere tüm şehirlerde 7000 liradan aşağıya oturulabilir bir ev bulmak neredeyse imkansıza yakın..

Ben bu yazımda aslında kira fiyatlarına biraz göz atmak istedim. Balıkesir'de de kira fiyatları son dönemde önemli bir artış gösterdi. Balıkesir'de ortalama bir daire kirasının 8.000 TL'ye kadar çıktığını belirten vatandaşlar "Enflasyonla birlikte kira fiyatları da arttı. Bu artış, özellikle dar gelirli vatandaşları olumsuz etkiliyor" diyor.

Bilinen Sarı siteye girdiğinizde Balıkesir’de mahalleler arasında şöyle bir gezerek ev aradığınızda 1+1 dairelerin bile 7000 liradan başladığını göreceksiniz. Bazı kiracılar geçen yıl 1500 liraya oturdukları evin bu yıl itibariyle rekor bir artışlar 8000-10000 bin Türk lirası bandına geldiklerini anlatıyor. Kiracıların bu artış sonrası tek yapabildikleri ise uzlaşmak yada evi en yakın zamanda boşaltmak. Ev boşaltmak ile iş bitmiyor. Yeni evi bulduğunuzda Depozito + Emlakçı bedeli ve bir kira bedeli dediğinizde 25000 bin gibi bir meblağ vermek durumunda kalıyorsunuz. Bunun üzerine birde taşınma masrafları eklerseniz iyice içinde çıkılmaz bir hal alıyor.

İstanbul'daki yüksek kira fiyatları ise Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ı da vurdu. Erkan, "İstanbul'da ev bulamadık, annemin yanına yerleştik" sözleriyle kira fiyatlarındaki artışı gözler önüne serdi.Erkan'ın açıklamaları, kira fiyatlarının sadece dar gelirli vatandaşları değil, üst gelir gruplarını da olumsuz etkilediğini gösteriyor.

Kira fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için hükümet tarafından bazı önlemler alınıyor. Ancak, bu önlemlerin yeterli olup olmayacağı henüz belli değil. Hatta bir açıdan baktığımızda bu önlemler kira fiyatlarını düşürmeye yetmiyor.

Hemen her gün bir kiracı- Ev sahibi kavgasına şahit oluyoruz. Bu kavga bir taraftan görmezden gelinin kiracı meselesinin aslında ne denli büyük olduğunu gösteriyor. Kira fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi için öncelikle enflasyonun düşürülmesi gerekiyor. Ayrıca, kira piyasasının daha şeffaf ve adil bir hale getirilmesi de gerekiyor.Kira fiyatlarındaki artış, Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri haline geldi. Bu sorunun çözümü için hükümetin ve toplumun birlikte hareket etmesi gerekiyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum