Reklamı Geç
DURMAZ ALABALIK
Balıkesir
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    26.70
  • EURO
    29.11
  • ALTIN
    1668.9
  • BIST
    7969.15
  • BTC
    27201.148$

Krediler ile Ev Sahibi Olmak Zorlaştı

16 Ekim 2023, Pazartesi 16:21
Krediler ile Ev Sahibi Olmak Zorlaştı

Türk ekonomisinin en önemli güçlerinden birisi ola n konut sanayisi son yıllarda müthiş bir düşüş yaşıyor. Bunun en önemli sebebi ise Konut kredilerinde faizin çok yüksek seyretmesi olarak öne çıkıyor.

Konut piyasası yaklaşık olarak 250 sektörü dolaylı olarak etkileyerek büyüyor. Bu sektör Türk ekonomisin son 20 yılına bakıldığında en önemli sektörü olarak öne çıkıyor. Son 3 yıldır yaşanan daralma sonrasında ise bu kez konut sektörü kredilerin yüksek seyretmesiyle adeta sıfır seviyelerine indi. Öyle ki 2 milyon kredi çekip ev almak isteyen bir kişi 120 ay vade ile bu evi almak istediğinde geri ödemesi 7 ila 10 milyon TL seviyesinde oluyor. Ortalama ev fiyatlarının ise 2 ila 10 milyon olduğu düşünülürse kredili ev almak hayalden öteye gidemiyor.

Bunun dışında kredili ev almadan bir şekilde nakit olarak ev almakta konut piyasasında yaşanan şişkinlik sebebiyle pekte mümkün gözükmüyor. Türkiye’ye başta Suriye, Irak, İran, İsrail, Polonya, Ukrayna, Bulgaristan, İngiliz, Katar, Arabistan ve Almanya’dan gelen turistlerin konut almasıyla Türk vatandaşın bu fiyatlarla rekabet etmesi mümkün değildir.

Türk ekonomisinin en önemli sektörlerinden biri olan konut sektörü, son yıllarda büyük bir daralma yaşıyor. Bu durumun en önemli nedeni, konut kredilerinde faizin yüksek seyretmesidir.Kredi faiz oranlarının düşürülmesi gerekiyor. Konut sektörünün yeniden canlanması için, kredi faiz oranlarının düşürülmesi gerekiyor. Bu durum, konut alımını kolaylaştıracak ve sektörün büyümesine katkıda bulunacaktır.

Konut fiyatlarının düşürülmesi gerekiyor. Yabancılara konut satışına sınırlama getirilmesi gerekiyor.Yabancılara konut satışına sınırlama getirilmesi gerekiyor. Bu durum, Türk vatandaşlarının konut sahibi olmasını kolaylaştıracak ve konut fiyatlarının dengelenmesine yardımcı olacaktır. Sonuç olarak, konut sektörünün yeniden canlanması için, kredi faiz oranlarının düşürülmesi, konut fiyatlarının düşürülmesi ve yabancılara konut satışına sınırlama getirilmesi gibi önlemlerin alınması gerekiyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum