Reklamı Geç
DURMAZ ALABALIK
Balıkesir
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    26.70
  • EURO
    29.11
  • ALTIN
    1668.9
  • BIST
    7969.15
  • BTC
    27201.148$

SINAV SİSTEMİ ÇOCUKLARI YORUYOR

20 Kasım 2023, Pazartesi 13:07
SINAV SİSTEMİ ÇOCUKLARI YORUYOR

Türkiye'de eğitim sistemi, uzun yıllardır sınav odaklı bir yapıya sahip olduğunu biliyoruz. Bu yapı, öğrencilerin lise yıllarında üniversiteye giriş sınavına odaklanmasını zorlaştırıyor. Diğer alanlara yönelmek isteyen öğrencileri de köreltiyor.

Gelişmekte olan ülkelerin en büyük sorunlarından birisi Sınav sistemleridir. Test usulü öğrencileri aşırı bir stres ve baskı altında bırakmaktadır. Öğrenciler, sınavı kazanmak için yoğun bir çalışma temposuna girdiği dönemlerde kendilerini sürekli olarak yarış içinde hissettikleri aşikardır. Bunun sonucunda şse öğrencilerin fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz yönde etkilendiği gerçeğini unutmayalım

Sınav sistemi, öğrencilerin yeteneklerini ve ilgi alanlarını geliştirmesini engellediğini düşünüyorum. Öğrencileri çözdükleri sorulara göre bir sıralamaya tabi tutmak aslında biraz geçmiş yüzyılın icatları arasında kalması gerekiyor. Bu yüzyıl artık öğrencilerin sıralamasını başka şekillerde yapabiliriz. Öğrencileri, sınavda başarılı olmak için kendilerine uygun olmayan derslere çalışmaya zorlamak aslında onları eğitimden de soğutmak anlamına geliyor.

Sınavsız üniversite veya sınav gibi yorucu olmayan uygulamalar, öğrencilerin bu sorunlarından kurtulmasına yardımcı olabiliriz. Tabi bana sorular sorduğunuzu Kübra bunları nasıl yapacağız dediğinizi duyar gibiyim. Sınavsız üniversite uygulaması, öğrencilerin lise yıllarında kendilerini daha özgürce geliştirmelerine olanak tanıyacağı aşikardır. Sınav gibi yorucu olmayan uygulamalar ise, öğrencilerin sınav baskısından kurtulmalarını ve yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olacaktır. Sınav mağduru olan bir öğrenci olarak Sınavların kapsamı ve ağırlığı azaltılmalı tezini savunanlardanım.Bu önerilerin hayata geçirilmesi ile sınav sistemi, öğrencilerin eğitim hayatını daha olumlu yönde etkileyecektir.

KÜBRA MERT

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum