Reklamı Geç
DURMAZ ALABALIK
Balıkesir
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    26.70
  • EURO
    29.11
  • ALTIN
    1668.9
  • BIST
    7969.15
  • BTC
    27201.148$

Türkiye’nin Su Sorunu Giderek Büyüyor?

17 Ağustos 2023, Perşembe 13:12
Türkiye’nin Su Sorunu Giderek Büyüyor?

Ülkemiz son yıllarda kuraklıkla mücadele eden bir ülke haline geldi. Bunun başlıca sebebi yer altı su kaynaklarının çok hızlı şekilde kirlenmesi olabilir. Tasarruf tedbirlerinin yeterince alınmaması ve artan nüfus su kaynaklarını bitirme noktasına geldi.Zaten su fakiri olarak gelişen ülkemiz son yıllarda artan göç dalgasıyla birlikte su kaynaklarını adeta tüketir derecesinde harcıyor. Sanayileşmenin getirdiği suya ihtiyaç duyan ürünlerin üretimi ile su kaynakları hiç olmadığı kadar hızlı kirletiyor. Bir tişört üretmek için en az 50 litre su harcandığı hesaba katıldığında nasıl bir sorun ile karşı karşıya kaldığımızda ortaya çıkıyor.

Göçmen politikasının yanlışlığı özellikle İstanbul, İzmir ve bursa gibi şehirlerin su kaynaklarını tüketir pozisyona geliyor. Bu gizli göçmenler yada sığınmacılar belli bir su alışkanlığı yada kültürü olmadığı için su kaynaklarını çok hızı tüketiyor. Tarımda vahşi sulama yöntemlerinin bugün bile kullanılması ise başlıca sorun olarak karşımıza çıkıyor. Vahşi sulama su kaynaklarını hoyratça harcadığı gibi bir taraftan da toprağın su –tuz dengesini bozarak toprağı da verimsiz hale getiriyor.

Bütün bu söylediklerimden çıkış yolu etbette var. Özellikle okullarda Su kaynaklarının asıl kullanılacağına yönelik dersler mutlaka olması gerekiyor. Suyun israf edilmemesi gerekliliği ortaya çıkıyor. Yabancı ülkelerde bu nasıl yapılıyor erseniz kamu gücü olmadan böyle büyük sorunların altından kalkmak oldukça zordur. Kamunun ön ayak olması insanlarında bilinçlenmesine fayda sağlayacak ve süreç hızlanacaktır.

Suyu israf etmeyin ettirmeyin….

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum